Umów się na wizytę
Umów się na wizytę

Zdrowe święta – lekkostrawne przepisy wigilijne

Nikogo nie zachęcamy do tego, by rezygnować z tradycji, ale czasem, dla lżejszej odmiany świątecznego menu można skorzystać z nieco zdrowszych opcji polskich dań. Inspirujemy świątecznie i prezentujemy kilka kulinarnych propozycji naszego dietetyka – Anny Marii Stelmach – wytrawnie i na słodko:

 

Bożonarodzeniowa sałatka śledziowa 5-6 porcji

Składniki:

– filety śledziowe w oleju (ok. 50 dag)

– 1/3 szklanki oliwy

– 2 cebule

– 3 ogórki kiszone

– łyżka soku z cytryny

– łyżeczka ziół prowansalskich

– 3 gałązki natki pietruszki

– pieprz

Sposób przygotowania: Śledzie pokroić w szerokie paski, skropić sokiem z cytryny i połową oliwy- odstawić na godzinę. Cebulę posiekać, ogórki obrać i pokroić w kostkę, natkę posiekać. Wymieszać cebulę, ogórki, natkę i zioła prowansalskie z pozostałą częścią oliwy i doprawić pieprzem. Na półmisku ułożyć śledzie w oliwie (kilka kawałków odłożyć) na nich sałatkę ogórkowo – cebulowa i udekorować kilkoma paskami śledzi.

 

Pierożki ze szpinakiem 3-4 porcje

Składniki:

Ciasto:

– pełnoziarnista mąka pszenna (ok. 250 g)

– 2 białka jaja

– sól

– 1 jajko

Farsz:

– szpinak świeży (ok. 250 g)

– sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek

Sposób przygotowania: Z mąki, 2 białek, soli i wody zagnieść ciasto. Wyrabiać aż na powierzchni pokażą się pęcherzyki powietrza, odstawić na godzinę. Cienko rozwałkować i wyciąć kwadraty 12×12 cm. Szpinak sparzyć wrzątkiem, posiekać i przyprawić. Na kwadratach ciasta układać szpinak, złożyć i brzegi mocno docisnąć. Pierożki ułożyć na natłuszczonej blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 20 minut w 220°C.

 

Kotlety z kapusty ok. 8 sztuk

Składniki:

– kapusta biała (ok. 500 g)

– 1 jajko

– 1/3 szklanki bułki tartej

– 1 łyżka oliwa z oliwek

Sposób przygotowania: Kapustę wymyć i ugotować pokrojoną w ćwiartki w małej ilości wrzącej wody. Miękką kapustę dokładnie osączyć, wystudzić i rozdrobnić, a następnie dodać do niej jaja i bułkę tartą. Wymieszać i dodać pieprz do smaku. Z przygotowanej masy formować kotlety, obtaczając je w tartej bułce, a następnie usmażyć.

 

Ciasteczka owsiane z gorzką czekoladą ok. 10 sztuk

Składniki:

– szklanka płatków owsianych błyskawicznych (ok. 100g)

– 1 jajko

– pół kostki masła (ok. 100g)

– garść suszonej żurawiny (ok. 40 g)

– szklanka mąki pszennej razowej (ok. 150g)

– pół łyżeczki proszku do pieczenia

– pół tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady (najlepiej z jak najwyższą zawartością kakao)

Sposób przygotowania: Masło utrzeć, wbić jajko i dalej ucierać. Dodać płatki, mąkę, proszek do pieczenia, czekoladę oraz suszoną żurawinę. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na godzinę do lodówki. Następnie wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Z ciasta formować kuleczki, układać na papierze i lekko spłaszczać. Ciasteczka włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 15 minut (aż delikatnie się zarumienią).

 

Wytrawne dyniowe muffinki ok. 9 sztuk

Składniki:

– 1,5 szklanki startej dyni (ok. 300 g)

– szklanka mąki pszennej razowej (ok. 120 g)

– szklanka mąki pszennej (ok. 120 g)

– 2 jaja

– mały kubeczek jogurtu naturalnego (ok. 150 g)

– 1⁄4 szklanki oleju rzepakowego (ok. 50 g)

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– zioła np. rozmaryn, tymianek, bazylia, oregano, pieprz

– opcjonalnie oliwki i suszone pomidory

Sposób przygotowania: Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Oliwki i suszone pomidory pokroić w kostkę. Wymieszać w jednej misce wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, zioła), a w drugiej wszystkie mokre (roztrzepać jajko, dodać dynię, oliwki, suszone pomidory, olej, jogurt). Połączyć zawartość obu misek, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do, wysmarowanych wcześniej olejem, foremek lub filiżanek. Muffinki piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 20-25 minut.

 

| Tagi: , ,
Dodano 20 grudnia 2016
Umów się na wizytę

Potrzebujesz więcej

informacji?

Oddzwonimy do Ciebie.

Numer został wysłany.

Oddzwonimy do Ciebie, najszybciej jak to możliwe.